COPIL FARA CARII ???

„Copil fara carii, nu o sa aibă carii in viata de adult!”. Cum este posibila acesta dorința? 

A doua serie de dinti (dinti permanenti), in numar de 32, incepe sa erupa in jurul varstei de 6 ani, procesul incheindu-se de-abia in jurul varstei de 18 ani. Incisivii, caninii, premolariipermanenti inlocuiesc un „predecesor” de lapte, in timp ce molarii apar in spatele dintilor de lapte! Deci atentie mare: deseori se confunda molarul de 6 ani cu un dinte de lapte, iar cariile ce apar frecvent pe acest dinte cu vulnerabilitate crescuta nu sunt bagate in seama de parinti!

Intre 6 si 12 ani are loc asa-numita permutare, adica inlocuirea dintilorde lapte cu dinti permanenti.

Ordinea in care apar dintii definitivivariaza in functie de sex, rasa si particularitati individuale. Atentie la scosul dintilor de lapte cu ata! In afara de faptul ca procedeul este traumatizant pentru copil, pot ramane resturi de radacini care deviaza axul de eruptie al inlocuitorului permanent si acesta „iese stramb”. De aceea este important ca extractia dintilor de lapte sa fie realizata de un medic stomatolog sub protectia unei anestezii locale.

Dintii permanenti isi incep mineralizarea din momentul nasterii, procesul incheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval de timp copilul primeste suplimente de fluor se obtine asa numitul efect cariostatic: acesti dinti nu se vor mai caria.

Cum se administreaza fluorul? Puteti opta pentru una din cele doua metode: 1) generala si 2) locala.
1.

Principalele metode de administrare generala sunt: fluorizarea apei potabile, laptelui, sarii de bucatarie sau administrarea de comprimate cu fluor. Programul complet de administrare a tabletelor cu fluor incepede la nasterea copilului si continua zilnic fara intrerupere pana laviarsta de 12 ani. Daca administrarea se face pe o perioada mai scurta(0-6 ani sau 6 – 12 ani), eficienta metodei scade foarte mult.
2. Administrarea locala a fluorului se poate realiza de catre medicul stomatolog (asa numita fluorizare locala profesionala) sau acasa, de catre copil sau parinti, prin obisnuitele periaje dentare cu paste de dinti fluorurate sau prin clatiri cu solutii fluorurate.

Fluorizarea profesionala se face de 2-3 ori pe an si consta in aplicarea timp de cateva minute a unor geluri sau lacuri pe suprafetele dintilor,aceste produse avand gust si miros placut.

Indiferent de optiunea pentru una din aceste metode de fluorizare,este bine:
– sa cereti sfatul unui medic stomatolog, care in cazul optarii pentru tablete, va recomanda schema de dozare in functie de greutatea copilului;
– sa stiti ce concentratie are fluorul din apa potabila in zona in care locuiti;
– sa nu lasati copiii sub 6 ani sa inghita pasta de dinti, chiar daca aceasta are un gust placut! O cantitate de pasta de marimea unui bob demazare este suficienta pentru periajul copilului.

Luandu-va aceste precautii se evita supradozarile, ce pot duce fie la intoxicatii acute sau cronice (de exemplu, fluoroza dentara).

Lasă un comentariu:

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.

Site Footer