Desi tradiția spune că apariția măselei de minte coincide cu o vârstă a maturității în gândire, nu întotdeauna acest eveniment este un motiv de bucurie!
Măseaua de minte (molarul 3) este ultimul dinte din seria celor permanenți care apare pe arcadele dentare; momentul erupției lui este variabil de la individ la individ, de obicei între 13 și 25 de ani.
Să începem cu situația cea mai fericită, adică aceea când molarul 3 lipsește! Nu este cazul să vă îngrijorați; statisticile spun că mugurele acestui dinte lipsește la aproximativ 20-25 % din populație, situație numită științific anodonție.
Se pare că acest fenomen se înscrie în evoluția filogenetică a rasei umane și a fost observat pentru prima dată la omul de Cro-Magnon. Oamenii de știință anticipează că omul viitorului va avea un număr redus de dinți, maxilare mici și o calotă cranianî foarte mare, iar molarii de minte vor disparea.
Până atunci însă, măseaua de minte ne poate da o mulțime de necazuri. Să vedem care ar putea fi acestea:
1. Cea mai frecventă situație este cea în care molarul 3 nu a străpuns complet gingia, fiind doar pe jumatate ieșit și deseori există dureri în acea zonă, iradiată spre ureche, deschiderea gurii devine un chin, gingia se inflamează și doare la orice atingere.
Toate astea se întamplă de obicei sâmbătă seara sau în sesiune. E cazul să vă prezentați urgent la stomatolog, deoarece această inflamație se poate complica cu un abces, mult mai dificil de tratat.
2. Pe locul doi ca frecvență sunt cariile molarului de minte. De ce apar atât de des? Din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitară și datorită poziției pe arcadă, este mai puțin acesibil curațării cu periuța(foarte mulți oameni au chiar reflex de vomă la atingerea acestei zone cu periuța de dinți).
3. Măseaua de minte nu a apărut pe arcadă, ci a rămas inclusă în os,fără să străpungă gingia.
Și aici putem avea mai multe situații:
– să nu apară nici o problemă niciodată (incluzie asimptomatica);
– să aibă un ax oblic, împingându-l pe vecinul lui, molarul 2, și provocându-i carii pe rădăcină.
4. Măseaua de minte a străpuns gingia, dar a ieșit într-o poziție anormală: mult înclinat spre obraz sau spre limbă, deoarece acesta pur și simplu nu mai are spațiu pe arcadă. Deși inițial s-a crezut că apariția molarului 3 este responsabilă de „înghesuirea” celorlalți dinți, nu s-a putut demonstra o relație cauză-efect între aceste două fenomene.
Dacă te afli într-una din aceste 4 situații, prezintă-te urgent la stomatolog; el va lua decizia dacă:
– se va extrage acest dinte pentru a preveni apariția complicațiilor (nu vă îngrijorați de varianta asta, se face sub anestezie! )
– se va păstra acest dinte tratându-i caria sau aliniindu-l pe arcadă prin aparate ortodontice.
În acest caz, veți fi instruit despre importanța igienizării acestei zone, cu periuța sau cu mijloace speciale de curățare(dusul bucal).
Programări la tel. 0723 277 878 , pe www.kidental.ro sau Ki Dental Clinic | Facebook