VIITOARELE MĂMICI ȘI DENTISTUL!

Viitoarele mămici trebuie să afle că explozia de carii ce poate apărea în timpul sarcinii nu e cauzată practic de necesitățile crescute de calciu ale viitorului bebeluș! Cauza trebuie cautată în altă parte…

Dragi viitoare mămici, am sistematizat posibilele voastre întrebări în 4 grupe:

1. Este permisă sau nu efectuarea de tratamente stomatologice în timpul sarcinii?
În trimestrul I nu este recomandat tratamentul stomatologic (excepție fac igienizarea profesională și controlul durerii), datorită riscului de avort. Trimestrul II este cel mai bun pentru efectuarea tratamentelor de rutină fără ca sănătatea fătului să fie în pericol, în timp ce în ultimul trimestru este bine ca tratamentul stomatologic să fie evitat (risc de naștere prematură). În cazul unui tratament de urgență, stomatologul te va așeza pe fotoliu culcată la 45 de grade pe partea stângă, pentru ca uterul să nu apese pe vena cavă inferioară; ședința va fi astfel condusă încât stresul și anxietatea să fie minime.

2. Dacă am dureri de dinți sau o infecție dentară, ce medicamente sunt interzise?
În fucție de nocivitatea pe care o au asupra embrionului (fatului)medicamentele se clasifică în 4 grupe A,B,C,D în ordinea creșterii „toxicității”. Paracetamolul, ampicilina, eritromicina fac parte dingrupul B, aspirina din grupul C, tetraciclina, valium din grupul D.Mențiune specială pentru tetraciclină: poate modifica structura dinților mamei, manifestată printr-o colorare în galben brun sau chiar negru-gri a dinților.

3. Pot face radiografii dentare în timpul sarcinii?
Doza de radiații pentru efectuarea a 16 radiografii dentare este 0,00001cGy,iar radiația cosmică la care fiecare dintre noi este supus zilnic este de 0,0004 cGy. Chiar dacă doza este foarte mică, totuși se evită efectuarea de radiografii țn timpul sarcinii, din cauza potențialului efect teratogen în T1 și carcinogenic în T2,T3. Când medicul tău curant consideră că este absolut necesară efectuarea unei radiografii dentare,se vor lua măsuri suplimentare de protecție: sorț de plumb, folosirea de aparate performante care să producă doar raze X nu și gama.

4. Ce probleme dentare pot apărea din „cauza „sarcinii?
Se știe că secreția de hormoni estrogeni, progesteron și gonadotropi crește progresiv în timpul sarcinii. Rezultatul este apariția gingivitei de sarcină: gingiile sunt umflate, roșii, sângerează la periaj sau chiar la cea mai mică atingere. Sângerarea este motivul pentru care,în mod eronat se renunță la un periaj corect al dinților, consecința fiind acumularea de placă bacteriană și condiți favorabile apariției cariiilor. O altă cauză a posibilei „explozii de carii” este și consumul exagerat de dulciuri al gravidelor. Și uite așa sper că am desființat mitul „copilul mi-a mâncat tot calciul din dinți”: Dinții nu pierd calciu în timpul sarcinii! Aproximativ 1-2% din gravide pot prezenta și așa numita tumoră de sarcină, o umflatură ce apare pe marginea gingiei de obicei în luna a 3-a sau a 4-a, care din fericire are caracter benign.

 

Lasă un comentariu:

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.

Site Footer