TRATAMENTUL ENDODONTIC ASISTAT LASER

La Ki Dental Clinic folosim laserul la tratamentele endodontice. Învățăm continuu și ne străduim să ridicăm standardul de îngrijire al pacienților

              Complexitatea anatomică a spațiului endodontic -prezența canalelor laterale și a ramificațiilor apicale- și incapacitatea iriganților de a ajunge în aceste zone a condus la necesitatea căutării de noi tehnologii care să îmbunătățească curățarea și decontaminarea acestor arii anatomice.

Vindecarea tisulară după tratamentul endodontic depinde în mod direct de performanța cu care se dezinfectează spațiul  endodontic.

Microorganismele din canalul radicular și structurile dentare infectate trebuiesc eliminate pentru a crea condițiile optime de vindecare a leziunilor apicale.

Efectele fototermale și fotomecanice ale  luminii laser rezultate din interacțiunea cu țesuturile targetate distrug peretele celular bacterian, microorganismele gram-negative fiind cele mai susceptibile.

Substanțele chimice folosite pentru irigarea  canalelor erau în trecut singurul mijloc de eliminare a bacteriilor și țesutului necrotic. În pofida protocoalelor riguroase de instrumentare și irigare, acestea nu aveau întotdeauna succesul scontat. Dezinfectarea chimică ajunge la bacterii doar pe o adâncime de 0.1 mm în canaliculii dentinari, în timp ce bacteriile colonizează peste 1 mm în profunzimea acestor canaliculi. În plus, unele specii bacteriene organizate sub formă de biofilm sunt rezistente la marea majoritate a acestor dezinfectanți.

Lungimile de undă de 940 și 980 nm ale laserului diodă au o putere de penetrare ridicată în pereții dentinari, de aceea au devenit mijloace adjuvante eficiente în tratamentul endodontic.

Decontaminarea sistemului endodontic asistată laser, cu lungimi de undă apropiate de infraroșu, este indicată la finalul tratamentului endodontic ca un mijloc de distrugere a bacteriilor înainte de obturarea canalelor, datorită efectului termic direct asupra microbiotei.

Studiile au demonstrat că energia laserului diodă  pătrunde adânc în peretele dentinar, până  la o adincime de 1 mm, realizând o decontaminare de peste 60% până la o adâncime de 700 micrometri în delta apicală și canalele secundare și o decontaminare de 100% în canalul principal. Aceste rezultate sunt cu mult superioare decontaminării  tradiționale cu iriganți a peretelui dentinar.

În același timp, expunerea dentinei radiculare  la laserul diodă crește tăria adeziunii  sealer-ului.

      Cum se realizează decontaminarea laser a spațiului endodontic:

O fibră optică cu diametrul de 200 micrometri este plasată la 1 mm de apexul dentar, în interiorul canalului, iar laserul este activat și retras cu o mișcare elicoidală înspre coronar.  Manevra este nedureroasă, iar durata totală nu depășește câteva secunde.

     Avantajele tratamentului endodontic asistat laser:

  • nedureros, minim invaziv, mai puțin disconfort pentru pacient
  • se pot trata infecțiile care răspund greu la tratamentele clasice cu antiseptice și antibiotice
  • scade numărul de ședințe de tratament
  • rata de succes a tratamentelor endodontice crește, evitându-se astfel pierderea dinților

Lasă un comentariu:

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.

Site Footer