Soluția invizibilă în lupta cu inamicul invizibil

Profesioniștii din medicina dentră din era post Covid-19 au fost nevoiți să găsească instrumentele necesare pentru a reduce cât mai mult posibil riscul de contaminare virală pentru pacienți și personal. Printre alte tehnologii care au fost cercetate, dezinfectarea cu lumina ultravioletă (UV-C) a captat atenția datorită eficacității sale împotriva unui spectru larg de bacterii și virusuri. Deși virusul SARS CoV-2 încă nu a fost testat specific pentru susceptibilitatea la lumina ultravioletă, confirmarea eficienței sale asupra unor virusuri înrudite cum este SARS o avem încă din anul 2009.

Transmiterea prin picături și aerosoli a virusului SARS CoV-2 reprezintă o îngrijorare în clinicile de medicină dentară, deoarece este greu de evitat generarea acestora în timpul utilizării pieselor cu turație înaltă; aceste particule sunt destul de mici pentru a persisita în aer înainte de a se depune pe suprafețe sau de a intra pe tractul respirator. Cu cât există mai multă umezeală pe suprafețe cu atât mai mult persistă infecțiozitatea virusurilor din familia Coronavirusuri, de aceea menținerea unui mediu curat și uscat scade persistența acestora.

Spectrul luminii ultraviolete este între 100 si 400 nm și este clasificat în trei benzi: UVA 315-400 nm, UVB 280-315 nm, UVC 100-280 nm. Lumina UVC provenită de la soare este absorbită de ozonul atmosferic și doar o cantitate infimă ajunge pe suprafața Pământului, dar ea a fost creată artificial pentru a beneficia de o proprieate unică, și anume cea germicidă.

Cum distruge lumina ultravioletă bacteriile și virusurile ?

Energia înaltă a luminii UVC e absorbită de ADN-ul și ARN-ul celular sau și mai specific formează legături covalente între bazele adiacente; aceste legături previn „deziparea” ADN-ului pentru replicare și împiedică microorganismele să se reproducă sau să infecteze. De fapt atunci când microorganismul înceracă să se replice, moare. Procesul prin care UVC este puternic absorbită de bazele ADN și ARN și le afectează structura se numește fotodimerizare. Consecința este inactivarea virusurilor într-o asemenea măsură încât ele nu se mai pot replica. Dimensiunea inactivării este direct proporțională cu doza, (exprimată în jouli/metru pătrat ) care este o rezultantă a intensității și duratei de expunere; cu cât mai departe se află obiectul de lumină, cu atât mai puțină radiație UVC va ajunge la țintă astfel încât doar un sfert din UVC rămâne atunci când distanța se dublează.

De ce UVC ? Spre deosebire de alte tehnici fotoliza UVC rareori produce comuși reziduali potențial dăunători, iar aerul are un coeficient de absorbție redus permițând astfel UVC să își exercite efectul germicid pe o varietate mare de microorganisme: bacterii rezistente la medicamente, fungi, spori, virusuri (inclusiv familia Coronavirusuri).

Numeroase studii au fost efectuate legate de doza de radiație și timpul de expunere necesar pentru inactivarea în procent de 90% a coronavirusurilor, iar valoarea pentru cel mai rezistent virus din această familie (SARS Coronavirus Urbani) a fost de 68 de secunde. Luând în considerare rezistența aerului, pierderea de energie a tubului și temperatura tubului, este mai precaut să dublăm timpul de iradiere la 136 secunde, adică aproximativ 2.5 minute pentru a eradica în cea mai mare parte SARS CoV-2.

Cu toții trebuie să învațăm să trăim în aceasta era post Covid-19 până când vom fi protejați imunitar, de aceea purificarea aerului și suprafețelor cu lumină ultravioletă se poate dovedi un aliat de nădejde , soluția invizibilă în războiul cu inamicul invizibil…

 

Adaptare dupa articolul dr. Ajay Bajaj publicat in data de 12 mai 2020 in Dental Tribune South Asia

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.