Limbajul simptomelor dinților noștri

Deși simptomele pe care le simțim în corp sunt foarte diferite, de fapt toate se referă la același lucru și anume că, ele sunt semnale care ne direcționează atenția, interesul și energia către noi înșine, întrucât pun sub semnul întrebării, echilibrul corpului nostru, atât fizic, cât și psihic. Fie că vrem sau nu, trebuie să acordăm o atenție deosebită simptomelor apărute. Putem să ne gândim de exemplu la ravagiile pe care le face durerea de dinți. Nevoia de a ne recupera echilibrul, ne face să apelăm la medicul stomatolog. A trata durerea cu analgezice, a lupta contra ei practic, nu face decât să amâne rezolvarea cauzei pentru care a apărut. Omorâm mesagerul, dar nu rezolvăm problema, ba chiar o amplificăm pe mai târziu.  Este același lucru ca atunci când mergem cu mașina și pe tabloul de bord se aprinde un bec roșu. Nu e un motiv de bucurie, dar nici nu ne putem supăra pe semnalizator, întrucât el ne atrage atenția că undeva, într-o zonă pe care nu o vedem, există o problemă. Soluția este să ne întrerupem drumul și să chemăm un mecanic auto să repare defecțiunea. La fel, medicul stomatolog ne va oferi soluția tehnică să remediem problema, însă procesul de vindecare este de neînchipuit fără ajutorul pacientului.  Vindecarea nu este posibilă fără evoluția conștiinței noastre, întrucât ea înseamnă asimilarea a ceva ce ne lipsește din conștiință. Este necesar să ne folosim de acest semnal primit de la corp ca de un instrument pentru înțelegere, investigare și transformare.

Pe baza celor spuse, iată cum putem înțelege apariția unui abces. Abcesul se află în țesutul care acoperă rădăcina dintelui, ca un mic vulcan care erupe, eliminând emoțiile negative reprimate timp îndelungat. Trăiesc o situație contradictorie, în legătură cu o decizie care mă roade pe dinăuntru. Poate fi vorba și de o ruptură afectivă de care mă simt vinovat, adunând în mine durere sau dezamăgire. E nevoie să conștientizez că fiecare eveniment sau persoană din viața mea, există pentru a mă ajuta să evoluez. Pot să iau acea decizie,  cu cât mai multă armonie, respectându-mi valorile cele mai  elevate după care îmi conduc viața și ținând cont că dincolo de mine, există și ceilalți.

Dacă abcesul arată acumularea în mine a unei dureri interioare puternice față de hrana afectivă, caria dentară  este manifestarea unei dureri interioare extreme, este ceva ce mă roade până în adâncul ființei mele și manifest în exterior ceea ce există în profunzimea ființei mele. Cu cât acumulez mai multă tensiune emoțională, dintele începe să se strice și adeseori doare. Astfel apare caria dentară.  Ținând cont de faptul că fiecare dinte reprezintă un aspect particular al personalității și vieții mele (potrivit simbolismului dinților descris într-un articol anterior), caria dentară arată exact situația pe care o trăiesc, faptul că eu refuz sau resping acel aspect și mă autodistrug. Caria dentară se referă la aspectul mental. A purta pică cuiva, a urî pe cineva sau altfel spus ”a avea un dinte împotriva cuiva”, a trăi o situație în care îmi vine ”să mușc” pe cineva în poziție de autoapărare, deși nu o fac datorită bunului simț, fiecare în parte poate fi cauza unei carii dentare. Este posibil să îmi port chiar mie pică deoarece tac cu privire la un aspect, făcându-mi astfel rău mie însumi. Uneori când ceilalți râd de noi, ne simțim foarte răniți, până în profunzimea dinților, semnul manifestării fizice fiind caria dentară. Nu doar cauza fizică (obiceiurile alimentare, zahărul, igiena dentară, etc.), trebuie avută în atenție în aceste cazuri. Fiecare carie manifestă o parte vitală din mine care arată un conflict pe care îl trăiesc. Pot să mă observ ce ”hrană” emoțională și mentală nu îmi este benefică și să o înlocuiesc cu emoții și gânduri mai sănătoase și mai echilibrate. Am nevoie să îmi schimb modul de a vedea situațiile din viața mea.

Filozoful grec Platon, scria: „Orice rău sau bine se revarsă din suflet spre corp, asupra omului întreg. Prin urmare, cel mai important lucru de care trebuie să ne îngrijim este sufletul, dacă dorim ca și capul, și corpul întreg să fie sănătoase.” Un tratament stomatologic adecvat și la timp, corelat cu o stare de conștientizare a mesajului primit de la dinții noștri, ne ajută să ne întoarcem la starea ideală de sănătate și armonie.

Sursa: Jacques Martel – Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor: cauzele subtile ale îmbolnăvirii

 

Alina Iolu

Consilier pentru dezvoltare personală

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.