Infecțiile dentare și COVID 19

 

Epidemia globală COVID-19 a cauzat o criză a sistemelor de sănătate; deși 80% din pacienții infectați au simptome usoare, 20% dezvoltă complicații respiratorii serioase care pot merge până la sindrom de insuficiență respiratorie acută, daorita abilității virusului de a infecta celulele epiteliale din tractul respirator.

Cercetatorii din toata lumea își combină eforturile pentru a spori înțelegerea asupra acestei  infecții și descoperirile recente au demonstrat rolul important al „furtunii de citokine” . Nivelurile ridicate ale citokinei numită interleukina 6 (IL-6) au fost corelate cu riscul crescut al complicațiilor pulmonare și nevoia de ventilare mecanică la pacienții COVID-19. Profesioniștii din medicina dentară au un rol important în scăderea nivelurilor de IL-6 deorece parodontita crește nivelurile de citokine local și sistemic. De fapt parodontita a fost cu multa vreme în urmă asociată cu un risc crescut de îmbolnăviri respiratorii : bronhopneumopatia cronică obstructivă, pneumonia, funcționarea defectuoasă a plămânilor, deci este plauzibilă legatura între parodontită, nivelurile de IL-6 și complicațiile pulmonare date de infecția cu SARS CoV2. Mecanismele potențiale din spatele acestei legături sunt: inflamația sistemică, încărcătura bacteriană, disbioza intestinală și funcția endotelială. Studiile au arătat că o bună îngrijire a dinților e asociată cu rate scăzute de infecție și mortalitate, ceea ce sugerează că sănătatea parodontală are un impact major asupra evoluției infecției cu coronavirus. Mai mult, atât pentru pacienții sănătoși cât și pentru cei cu diverse boli sistemice, tratamentul parodontal scade inflamația sistemică, scăzând riscul pentru complicații pulmonare datorate COVID-19. Se resimte nevoia de studii suplimentare pe acest topic, dar importanța igienei orale și sănătății parodontale asupra infectiilor COVID-19 nu trebuie subestimată. Medicii stomatologi ar trebui să promoveze screening-ul, controlul plăcii bacteriene și tratamentul parodontal deoarece un parodonțiu sănătos ajută la scăderea severității și complicațiile legate de COVID-19.

Descoperiri recente arat rolul potențial al „furtunii de citokine” în această infecție virală, în mod special al citokinei numită interleukina 6 (IL-6), nivelurile ridicate ale acesteia putând fi un puternic predictor al insuficienței respiratorii și al nevoiii de ventilare mecanică la pacienții internați.

Profesioniștii din medicina dentară au fost profund  afectați de epidemia COVID-19 , legat de rolul importanței cavității bucale ca și cale de transmitere, potentiala capacitate  a glandelor salivare de a functiona ca și rezervoare de COVID-19, infectivitatea salivei și riscul crescut ocupațional datorat naturii tratamentelor dentare. La acestea se adaugă măsurile stricte de control al infecției și numărul scăzut de pacienți care doresc îngrijiri stomatologice. În această conjunctură, profesioniștii din medicina dentară trebuie să își schimbe focusul către o abordare mai holistică, și anume către starea de sănătate generală și inflamația sistemică. În acest context, citokinele proinflamatoare, incusiv IL-6 au fost recunoscuți ca și mediatori în procesul distructiv parodontal. De asemenea abilitatea tratamentului parodontal nechirurgical de a scădea nivelurile de citokine a fost deja demonstrat. Deci tratamentul parodontal care conduce la scăderea inflamației și a nivelurilor de IL-6 ar putea proteja pacienții COVID-19 de complicațiile respiratorii ce pot duce chiar la pierderea vieții.

Aceste mecanisme demonstrează beneficiile prevenirii și tratamentul parodontitei pentru a împiedica apariția complicațiilor respiratorii în infecția cu coronavirus.

            Legatura dintre IL-6 și parodontită. Există dovezi științifice puternice asupra rolului cheie jucat de IL-6 în răspunsul imun și inflamator din parodontită. Parodontita e caracterizată de un proces inflamator care distruge țesuturile parodontale, distrucție declanșată de mediatori derivați din răspunsul imun la microorganismele din biofilmul bacterian. Citokinele sunt proteine solubile ce se atașează de suprafața celulelor prin receptori specifici, regland astfel funcțiile celulei și interacțiunile complexe ale celulei. În bola parodontală citokinele produc reacții în lanț intracelulare și modificări fenotipice care reglează amplitudinea și severitatea răspunsului gazdei cu ajutorul interleukinei 1beta (IL-1Beta), factorului de necroză tumorală (TNF-alfa) și interleukinei 6 (IL-6).

IL-6 este o citokina proinflamatorie secretată de o multitudine de celule: monocite, macrofage, celule endoteliale, celule epiteliale, limfocite B si T. În parodontită, IL-6 este crucial pentru reglarea răspunsului gazdei la infecție, distrucția și rezorbția osului alveolar. Participarea IL-6 în inflamația parodontală a fost bine descrisă în literatura de specialitate prin : studiile genetice asupra polimorfismului IL-6, studiile ce evaluează nivelurile de IL-6 în ser, salivă, lichidul crevicular și țesutul gingival.

            Chiar și un simplu detartraj și periaj s-a demonstrat că reduce nivelurile de IL-6, deci reduce inflamația locală și sistemică. Valabil atât la pacienții sănătoși, cât și la cei cu alte afecțiuni sistemice, cu rirsc de a dezvolta complicații severe ale infecției cu coronavirus: diabet, hiperstensiune, ateroscleroză,bola coronariană.

Impactul tratamentului convențional, nechirurgical, al parodontitei asupra nivelului seric de IL-6 a fost demonstrat de studiile realizate pe pacienți cu forme severe de parodontită, scaderea menținandu-se chiar și la 6 luni după tratament.

Virusul infectează celulele gazdă prin legare de receptorul ACE2, bine reprezentat în mai multe organe, inclusiv glandele salivare. Celulele mononucleare macroage și limfocitele T eliberează mediatorii inflamației, iclusiv IL-6. În SARS Cov-2, IL-6 se leagă de celulele target, inducând producție crescută de citokine ce perpetuează inflamația în plămâni și alte organe. De ademenea, studii anterioare pandemiei de coronavirus au sugerat că IL-6 în cantități crecute înrăutățește semnele clinice și facilitează supraviețuirea virusurilor. Ulterior, studiile COVID 19 au sugerat că titrurile crescute de IL-6 înrăutățesc schimbul de gaze respiratorii la nivelul capilarelor alveolare pulmonare și difuzia de oxigen și contribuie astfel la apariția fibrozei pulmonare și insuficienței pulmonare.

            Concentrația  ridicată  de  citokina  IL-6 din sânge  este un predictor bun al nevoii de ventilare mecanică la pacienții internați cu infecție coronavirus.

Nivelul ridicat de IL-6 poate prezice cu acuratețe instalarea insuficienței respiratorii, riscul fiind de 22 de ori mai mare pentru apariția complicațiilor respiratorii. Într-un studiu recent, cazurile severe COVID19 au o concentrație de aprope 3 ori mai mare de IL-6 comparativ cu cazurile ușoare sau medii. Ținând cont de resursele limitate ale sistemelor de asigurări de sănătate în condițiile numărului crescând de infectări, identificarea pacienților care au risc crescut de complicații respiratorii poate fi crucială pentru eficientizarea alocării resurselor.

Studiile clinice în care s-au administrat blocanți ai receptorilor pentru IL-6 (cum este Tocilizumab) sau dexametazona, au demonstrat importanța controlului „furtunii de citokine” în prevenirea complicațiilor pulmonare severe la acești pacienți.

            Gestionarea oricărei surse de inflamație din corp, deci și din gură,  poate fi benefică pentru preveniea complicațiilor asocaite infecției cu coronavirus.

            Mecanismele biologice care se afla în spatele link=ului dintre parodontită și riscul crescut de complicații pulmonare în infecția cu coronavirus sunt prezentate în desen.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.