Igiena orala la copii !Să creștem zâmbete sănătoase

Igiena orala la copii, la fel ca şi în cazul adulţilor,  este decisivă în a avea o dantură frumosă şi sănătoasă. Mai mult decât atât, valoarea unui zâmbet frumos este nepreţuită, iar la baza lui se află o igienă dentară realizată corect încă din primii ani de viaţă.

Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă. 

La vârste fragede, stă în responsabilitatea părinţilor să îi înveţe pe cei mici ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă.
De la naştere şi până erup primii dinţi, igiena copilului trebuie menţinută astfel: se foloseşte o compresă sterilă de la farmacie şi se şterg cu atenţie gingiile copilului, suprafaţa internă a obrajilor, limba, cerul gurii şi planşeul bucal.
Acest lucru se face cel puţin o dată pe zi, seara înainte de culcare, dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

De când erup primii dinţi, trebuie neapărat început periajul acestora, fie că dinţii sunt temporari sau definitivi.
Pentru un periaj dentar la copii, se utilizează un volum de pastă de dinţi de mărimea unui bob de mazăre pentru a preveni ingestia unor cantitati prea mari de fluor, deoarece ei nu ştiu să se clătească corect.

O igienă orală neadecvată şi acumularea plăcii bacteriene duc la apariţia cariilor. Astfel, pot apărea diverse probleme dentare  întâlnite în rândul copiilor: carii şi complicaţii ale acestora, accidente de erupţie, gingivite, etc.

Site Footer